شعرخوانی از قدیم الایام با روح ایرانیان پیوند خورده و همچنین در مراسم ها شعرخوانی یکی از ارکان بوده است و در شبهای یلدا و نوروز ایرانیان هیچوقت فال حافظ و شعرخوانی حافظ را فراموش نکرده اند.
در این گونه جمع ها هر کسی به اندازه ی درک ادبی خود برداشتی از شعرها دارد، ولی نباید فراموش کرد که نحوه درست و صحیح خوانش شعر درصد زیادی در انتقال حس و حال و معنی شعر دارد.
در این مقاله نکاتی در مورد اصول شعرخوانی آمده است که تا حدی می تواند به شما کمک کند ولی فراموش نکنید که شعرخوانی صحیح مهارتی است که با ممارست و تمرین فراوان به دست می آید.
۱-دلکمه گوش کنید.
در اینترنت پر از دکلمه هایی از حضرت حافظ و دیگر شاعران است.
شما می توانید این فایل های صوتی را دانلود کنید و روزی حداقل چند دقیقه گوش دهید تا ذهن شما به آهنگ و ریتم عادت کند و به اصطلاح ریتمیک شود
۲-صدای خود را آرامش بخش و صاف کنید.
تاثیر صدا بر مخاطب غیرقابل انکار است. قبل از خواندن شعر یک لیوان آب ولرم بنوشید و در نوشیدنی ها و خوراکی هایی که می خورید دقت کنید.همچنین به خودتان عادت بدهید که از بینی تنفس کنید.
۳-حرکات بدن خود را با شعر متناسب کنید.
از نظر روانشناسان زبانِ بدن یکی از تاثیرگذارترین متودها در برقراری ارتباط استحرکات بدنی باعث میشود که ذهن شنونده به طرف گوینده متمرکز گردد. در نتیجه پیام شعر به صورت مطلوب به شنونده انتقال پیدا کند. باید به حرکت بدن خود دقت کنید که باعث دل زدگی مخاطب نشود.
چیزی که در مورد زبان مهم است این است که متناسب با واژگان و حس و حال شعر باشد.
۴-ادای درست واژگان
از شرایط مهم شعرخوانی صحیح ادای درست واژگان است.
باید فرق بین صامت و مصوت ها را تشخیص دهید و به طرز ادای آن ها اشراف داشته باشید.
۵-خوانش صحیح شعر با آرامش
یکی از مشکلات اکثر افرادی که شعر می خوانند این است که به دلیل قرارگرفتن در جمع و استرس و هیجان ناشی از قرار گرفتن در آن، آرامش خود را از دست می دهند و در نتیجه مصراع و بیت و بند ها را ناقص تلفظ می کنند.همیشه سعی کنید در هنگام شعرخوانی در آرامش کامل باشید و استرس و هیجان را از خود دور کنید.
۶-شعر را خودتان درک کنید.
هیچوقت قبل از اینکه خودتان به درک کامل از شعر نرسیده باشید، نمی توانید شعرخوانی درستی از خود ارائه دهید.
باید معنی کامل شعر را بدانید تا بتوانید تناسبی میان صوت و معنا ایجاد کنید و در مواقع لازم درجه ی صدای خود را تغییر دهید تا شعرخوانی تاثیرگذاری داشته باشید.
۷-با عروض و قافیه آشنایی داشته باشید.
اگر میخواهید که شعرخوانی حرفه ای را تجربه کنید، بهتر است که با عروض و قافیه آشنا باشید.
ولی اگر تمایلی ندارید همان گوش دادن به دکلمه ها می تواند ذهن شما را به صورت سماعی با عروض و قافیه آشنا کند.
فراموش نکنید پیشرفت در شعرخوانی مگر با ممارست و تمرین فراوان میسر نخواهد شد.